Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A műtét utáni második nap este

Haladok csendesen a gyógyulás türelmes, lassú útján. 2 óránként locsolgatom az „ültetvényt”, szedem az antibiotikumot és esténként azért kicsit még mindig harcolok a biztonságos alvással. Fájdalom nincs, a viszketés cserébe kezd megjönni.

(fent: a műtét utáni első nap estéjén)

Emellett az ígért duzzanat – ami szintén teljesen fájdalom mentes – elkezdett előírás szerint vándorolni a fejemen: előbb a homlokam simult ki, majd tett egy kerülőt az állkapcsom oldala és a füleim tájékára, végül az orrom tövénél, a szemeim között jelent meg. Voltaképpen egész szórakoztató figyelni ezt a folyamatos metamorfózisát az arcomnak. Láthatom magamat hogy milyen lennék szélesebb állal, ránc nélküli homlokkal és félig átváltozva farkasemberré. :)

(fent mindkét fotó: a műtét utni második nap este. Látható, hogy a bőrpír kezd elmúlni, már csak az apró piros pöttyök vannak mindkét területen.)

0 Tovább

A műtét utáni első reggel

Büszkén jelenthetem, megtaláltam a megoldást az alvásra (a félülő pózban – lásd „Első nap este/éjszaka” című bejegyzésben)! Sőt, egyszerre kettő megoldást is kieszeltem: az egyik a repülőgépeken használatos felfújhatós nyakpárna. Mivel ezt az alkalmatosságot elsősorban arra találták ki, hogy ülve lehessen vele aludni anélkül hogy a fej oldalra billenne – hajátültetés után tökéletes. A másik furmány hogy simán, vízszintesen, hanyatt fekve alszik az ember, de előtte elhelyez két (lehetőleg nehéz, kemény és szögletes) tárgyat a bal és a jobb füle mellett közvetlenül. Ugyanis ebben az esetben ha alvás közben oldalra fordulna a fej, akkor hozzáér/nekimegy a tárgyaknak, erre pedig felébredsz. Orvosilag még nincs jóváhagyva, szóval a kockázatokról és mellékhatásokról...

Azért még így sem aludtam tökéletesen, úgyhogy továbbra is kába vagyok és kicsit émelygek. Reggeli után sikerül aludni még valamennyit – ez segített: jobb közérzet, otthoni számítógépes munkára alkalmas állapot.

(fent: a műtét utáni első reggel állapota. Szépen gyógyul mindkét terület.)

A beültetés helye szépen gyógyul, kezdik átvenni a hajszálak a piros pöttyök helyét látványban. A donor terület még mindig szivárog ha ráfekszem és nagyon enyhén néha viszket itt-ott a fejem, de a duzzanat szinte teljesen eltűnt a fejemről. Érezni nem érzek semmi különöset (hacsak nem próbálom ráncolni a homlokomat, ami azért még fájdalmas), simán meg lehet róla feledkezni.

0 Tovább

MÁSODIK NAP

Reggel 7.30, ismét könnyű reggeli és a totális kialvatlanság ellenére jó kedv. Megérkezés után gyors átöltözés, és uccu neki a második menetnek. Már kezdem kiismerni a masszázságy pozícióit és egyébként is bárhol el tudnék aludni, így hálásan foglalom el a hason fekvő pózt. Az álmosságtól kábán, de minden különösebb fájdalom nélkül – és most már ismerve a mozzanatokat, mindenféle aggodalom nélkül – állom a sarat. Olyannyira kényelmes és fájdalmatlan a dolog, hogy később, az oldalt fekvésnél el is alszom egy pár percre – nem kis ijedtséget okozva ezzel az asszisztens hölgynek (aki épp nagyítószemüveggel és csipesszel szedegette az előfúrt graftokat), ugyanis nagyot rándulva ébredek. :)

Türelem, türelem és még több türelem. Aztán pedig még egy kis türelem. Bárki is fog neki a hajátültetésnek tudjon róla, hogy ez a beavatkozás a türelemről szól. Hosszú órákig kell azonos pozícióban mozdulatlanul feküdni/ülni, míg az orvos és az asszisztensek szintén lenyűgöző türelemmel fúrják, szedegetik, számolják, ültetik a parányi hajhagymákat. Én már biztos becsavarodtam volna a helyükben, de ők azt mondják olyan ez, mint valami meditáció. Egy két napos meditáció. Szerencsémre én türelmes alkat vagyok, de azért a második nap felénél már én is azon kapom magam, hogy azon gondolkodom: már csak fél nap! Közben a gyógyszerek, a kimerültség, a mozdulatlanság és az eléggé elgyötört fejem hatására kezd a testem is panaszkodni: sajog a fejbőröm és kicsit nehézkesek a mozdulataim - olyasmi érzés, mint amikor az embert kerülgeti a megfázás.

(fent: második nap, dél körül. A donor területről már ki lett szedve mindenki, a fejtetőn pedig már meg vannak fúrva a lyukak)

Mára már én is hoztam egy pendrive-ot filmekkel és zenékkel, úgyhogy délután a beültetésnél igyekszem lekötni a figyelmemet amennyire lehet. Tekintettel voltam a csapatra is, így szinkronos filmeket hoztam – ők pedig boldogan hallgatják a „rádiójátékot”.

Azonban ahogy haladunk délután, egyre jobban kezd múlni az érzéstelenítés hatása. Az orvos szerint azért, mert a terület kezd gyulladásba jönni és bár ő igyekszik újabb és újabb injekciókkal csillapítani, nem mindig fejt ki elég hatást a lidokain. A vége – vélhetően az általános kimerültségem miatt is – már eléggé cudar. Úgy sejtem a fájdalomcsillapítók végleg elvesztették a csatát a fájdalommal szemben és szerintem nagyjából azt érzem, ami ténylegesen történik: lukakat fúrnak a fejbőrömbe. Szerencsére elhangzik a mágikus mondat: „Már csak 90.” – vagyis nagyjából 30 lyuk és ugyanennyi ültetés. Csendes ujjongásba török ki, amikor bekerül az utolsó is.

Olyan, mintha a fejemet megcsapkodták volna egy hatalmas kaktusszal (aminek mondjuk mérgezőek a tüskéi) és mellette pedig befecskendeztek volna egy liter folyadékot a fejbőröm alá, emellett el van gémberedve minden tagom és iszonyú fáradtnak érzem magam, de a megkönnyebbülés leírhatatlan: megvan. Túl vagyok rajta. És azt hiszem soha többé nem félek semmilyen tűszúrástól. :)

(fent: a műtét második napja végén, még a klinikán fotózva. Készen vagyunk!)

Második nap eredménye: az első nap mennyiségével szinte teljesen azonos, vagyis kb 2300 hajszál került át – ezúttal a fejtetőmre és valamennyi a halántékomra. A tervezett mennyiségnél (6000 hajszál) ugyan végül kevesebb lett a végeredmény (4500 hajszál), de ez azért van, mert kisebb a donor területem az átlagosnál és ennyi jött ki belőle. Én egyáltalán nem bánom – azok alapján amit jelenleg látni belőle elegendő lesz a takaráshoz ennyi haj, ráadásul így jelentősen kisebb a végösszeg, mivel a HairHungarynál hajszál mennyiség alapján számolnak. Ezt egyébként korrekt dolognak tartom. Bár ha valaki megkérdezné hogy miként tudom leellenőrizni a mennyiséget én magam, akkor eléggé zavarba jönnék. :)

(fent mindkét kép: a műtét második napja után este hazaérve.)

0 Tovább

Második nap reggel

OK, a félülő pozícióban alvás nem az erősségem. Kb. 2 óránként felkeltem, mert aggódtam, hogy ráfekszem a beültetésre, meg egyáltalán kényelmetlen volt az egész ülve. Szóval nem aludtam sem túl mélyen, sem túl sokat – viszont így éjszaka is meg tudtam locsolni a fejemet az előírt módon 2 óránként. :) A sebek is szépen gyógyultak az éjszaka, a tegnap beültetett vörös foltok reggelre kedves kis barnás pöttyökké szelídültek, amikben látszanak a kis hajszálacskák.

(fent: a második nap reggelére kis barnás pöttyökké szelídült beültetések)

0 Tovább

Első nap este/éjszaka

Kicsit kimerülten és feszülő fejbőrrel ugyan, de egyébként teljes nyugalomban értünk haza az első nap estéjén. Megkaptuk a tennivalók listáját, íme:

-antibiotikum reggel és este, amíg el nem fogy. Aki esetleg nem ismerné, annak fontos info lehet, hogy az antibiotikumok mellé – bár ezt nem mindig mondják el – szükséges Probiotikumot szedni, mert az antibiotikumok mellékhatásként kinyírhatják a bélflórát pár nap alatt és annak csúnya következményei lehetnek. (kb 5 napig)

-az érintett fejbőr locsolása egy spricnibe töltött fiziológiás sóoldattal (ha jól emlékszem a nevére), 2 óránként napközben (kb 5 napig)

-fájdalomcsillapító ha szükséges, lefekvés előtt javasolt (csak első este kellett volna, de nekem egyáltalán nem fájt úgyhogy kihagytam)

-semmi nem érhet a beültetett részhez, tehát nem tapiz, nem vakar, nem mos, nem húz sapkát. Ez nem érinti a donor területet, de természetesen azt sem szerencsés macerálni, viszont aludni pl. lehet rajta. (kb 5 napig)

-félülő pozícióban alvás az előbbi oknál fogva. Ugyanis a donor területre ugyan rá lehet feküdni (előtte a párnára rakva az orvostól kapott védő huzatot, mert a lukacskákból még pár napig sárgás-piros, „savós” folyadék szivárog), de ha el is alszunk hanyatt fekve, félő hogy álmunkban ösztönösen átfordulunk valamelyik oldalunkra, ami végzetes lehet a frissen beültetett hajszálakra, mondjuk pl.  beleragadnak éjszaka a párnába és reggel felkelve a párnától... nos hát sejthető. (kb 5 napig)

(fent: első nap este, otthon fotózva)

0 Tovább

Hajbeültetés után - Blog

blogavatar

A HairHungary klinikán elvégzett hajbeültetés utáni blog a tapasztalatok megosztása miatt.

Utolsó kommentek