Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ELSŐ NAP

Reggel 8, könnyű reggeli, kialvatlan szemek – tegnap fodrásznál frissen nyírt fej. Igazából majdnem bejött előző nap az, amivel csak viccelődtünk korábban: miután most kényszerűen rávettem magamat (és a fodrászt – nem volt könnyű), hogy végre egyszer lenyírjuk a hajamat szinte nullára, kiderült, hogy nem is áll olyan rosszul. Sőt! De persze rendíthetetlen voltam – meg hát az előleget is befizettem :) – szóval irány a körkés. Lássuk hát kulcsszavanként milyen volt az első nap:

(fent: a klinikán reggel még rövidebbre nyírva és berajzolt hajvonallal. Műtétre készen!)

Mi is történt pontosan: Megérkezés, egy kis papírmunka, majd újabb hajnyírás (a fodrászos verzióhoz képest még rövidebbre) és a kialakítandó hajvonal egyeztetése. Laza védőköpeny felvétele, összeismerkedés a „masszázs ággyal”, ami a két nap alatt szinte az otthonommá vált. A délelőtt folyamán a hátulsó (donor) területről egy egészen kicsi gépi körkés/fúró segítségével egyenként körbemetszik a graftokat (2-3 hajszálból álló hajcsoport), amiket ki szeretnének venni, majd egy csipesz segítségével egyenként ki is szedegetik őket kis tálcákra. Mindvégig pontos szortírozás és számolás történik, majd a kiszedett hajacskák hűtőbe kerülnek átmenetileg. Délben ebéd, kis lazítás. Délután egy ceruzával újra berajzolják a kialakítani kívánt hajvonalat és a körkéses megoldáshoz hasonlóan (csak némileg gyorsabban) lyukakat fúrnak arra a területre ahova a beültetés fog történni. Aztán kiveszik a hűtőből a graftokat és egyenként behelyezgetik őket – figyelve arra, hogy hova kerüljön 1, 2, illetve 3 hajszálat tartalmazó graft. Ilyen egyszerű. Igen, pont mint a dugványozás. Annyi a specialitása, hogy itt 2500-3000 hajszál, vagyis megközelítőleg 1000 graft darabonkénti átültetéséről van szó egy nap. Csak képzeld el, hogy át akarsz ültetni 1000 db muskátlit! Mikroszkóppal. Az első nap amúgy 8.00-tól 18.00-ig tartott, fél órás ebédszünettel és 5-10 perces nyújtózkodás/WC szünetekkel, szóval hosszú procedúra. Estére senki ne tervezzen nagy programot.

(fent: az első nap végén, még a klinikán. A donor terület egyenlőre leragasztva.)

Fájdalom: hasonló, mint egy szimpla fogászati beavatkozás, de még annál is kevésbé fájdalmas. Az elején egy-két pici tűszúrás (lidokain injekció) aztán mintha ráhúztak volna egy vastag gumisapkát a fejedre: érzed hogy matatnak rajtad, de semmit nem érzel belőle. Vagy ha mégis, akkor szólsz és már kapsz is egy kis „korrekciót” az érzéstelenítésbe és már el is tűnik. Az persze fura, hogy érzed valamennyire a kis fúrásokat, néha hallod belül a beavatkozás apró zajait (pont mint a fogászaton) de mivel nem fáj ezért pillanatok alatt megunod, hogy ettől rettegj. A nap végére valamennyire elkezdett egységesen elmúlni az érzéstelenítés hatása és úgy tippelem, hogy akkor néha azért éreztem a beültetést egy-az-egyben, de még úgy sem drámai. Viszont arra számítani kell, hogy – bármilyen viccesen is hangzik – az egy helyben fekvés nagyon fárasztó lenni (itt ugye mozdulatlanul fekvésről beszélünk). Akárcsak a fogorvosnál, amikor „csak” annyit kell csinálni, hogy tátva tartsuk a szánkat és üljünk, itt is elgémberedik az ember egy idő után. Szerencsére vannak pihenők és délután már ülni lehet, ami igazi megváltás.

Hangulat/Szórakozás: kedves, fiatal csapat és teljesen otthonos légkör. Nincs semmi erőltetve, békésen, jó hangulatban, nyugalomban zajlott a nap, amit én szerettem. Volt kis alvás, kis zenehallgatás, kis olvasás, kis filmnézés és némi csevegés amikor épp kedvünk volt hozzá. Én kicsit többet terveztem olvasni, de a délelőtti hason fekvéssel ez nem volt könnyen megoldható, szóval tessék azért felkészülni hosszú-hosszú, türelmes semmittevésre.

Első nap eredménye: 2250 hajszál sikeresen átvándorolt és kialakult az elülső (sűrűbben ültetett) hajvonal. Fáradt vagyok, kicsit sajog a fejem és húzódik az érzéstelenítőtől és a sebektől, de egyébként saját magam vezetek haza. Azért javasolt közel parkolni a klinikához, nehogy szívrohamot kapjon tőled egy óvatlan gyalogos az utcán. :)

0 Tovább

Rákészülés

Igazából nekem az elejétől kezdve nem maga a műtét volt a fő aggodalmam, hanem az utána lévő egy hetes „eltűnésem” megszervezése. Bár nem feltétlen rejtem véka alá a beavatkozást ismerőseim előtt, de nem is szeretnék feltétlenül kérkedni vele, így az, hogy egy hétre kivonjam magam a forgalomból hogy aztán váratlanul felbukkanjak pár centis hajjal (ami nekem sosem volt előtte) komoly szervezést igényelt. De megoldottam.

(fent: rövidre vágva a műtét előtti napon, fodrász által)

Random tudnivalók a beavatkozásról:

-viszonylag kevesen csinálják, egyre népszerűbb, a jó helyeken pedig még népszerűbb ezért simán lehet több hónapos várólista. Nekem mázlim volt, nagyjából egy hónapra kaptam egy időpontot, de a következő lehetőség három hónap múlva lett volna.

-a műtét előtti napokban célszerű levágatni a hajat nagyonrövidre, mert az érintett területeket a klinikán mindenképp le kell hogy nyírják szinte teljesen kopaszra. Szóval aki meg akar szabadulni a kopaszságától annak először át kell esnie magán a teljes megkopaszodáson.

-a műtét után egy hétig javasolt az önkéntes szobafogság, egyrészt a biztonságos gyógyulás miatt, másrészt hogy ne ijeszd halálra az embereket a homlokodtól az orrod felé haladó púp (felszívódó érzéstelenítő) keltette bizarr látvánnyal. Lefordítva: egy hétig nem vagy szalonképes, a második héten már óvatosan lehet ismerősök közé menni, egy hónap után pedig jöhet minden.

-magára a műtétre –legalábbis a HairHungarynál – papucsot, bő nyakú összevérezhető pólót és valami laza nadrágot kellett vinni, illetve olvasnivalót, tabletet ízlés szerint. Minden mást (pl. ottani ebéd, gyógyszerek, egyéb segédeszközök a későbbi otthoni kezelésre) megoldanak ők.

0 Tovább

Jó jó, de melyiket

Bevallom teljesen unalmas módon választottam: Google, fórumok, Youtube, majd végül a leszűkített körből két helyen személyes konzultáció. Az egyik volt a Sikos Hajklinika a másik pedig a HairHungary. Amennyire én meg tudtam állapítani mindkét helyen ugyanolyan profin és nagy rutinnal végzik a hajátültetést, árak terén is megközelítőleg azonos a mérték – a HairHungary-ben egyszerűen nagyobb közvetlenséget éreztem, kellemesebb légkört. És bár ez apróságnak tűnik, de ha az ember két hosszú napot akar eltölteni valaki kése/tűje alatt és ráadásul egy pár éves középkategóriás használtautó árát szeretné (muszáj) otthagyni cserébe, akkor valahogy kell ez a fajta közvetlenség.

0 Tovább

„Hát uram, ide már nem nő haj.”

Nagyjából  10 éve hallottam először a megrázó szavakat egy hajvizsgálatnál. Persze, gondoltam - semmi pánik, nekem nem olyan a hajam, mint amik meg szoktak kopaszodni. Biztos csak valami átmeneti zűr. Szükséges drága kencék kipróbálása? Megvolt. Minden egyéb gyulladás a testben kiiktatva (végül is emiatt vették észre hogy az egyik bölcsességfogam befele nő a kifele helyett, szóval...)? Megvolt. Bánfi hajszesz? Megvolt. Végül jobb híján beletörődés? Megvolt.

Persze felmerült a hajbeültetés is párszor, de két komoly ellenérv merült fel ellene mindig: drága és ciki. Ezek közül az első nem sokat változott. :-)

Az utóbbit viszont nálam végül az oldotta meg, hogy egyrészt kezdtem sarokba szorulni: a jó öreg keresztbe fésülés már kezdte elveszíteni a hatékonyságát, a nullás gépre pedig mindegyik fodrász gondterhelten ingatta a fejét amikor felvetettem. Vékony fejforma, nagy orr, nem áll jól. Ez van.

Másfelől tavaly több esemény összejátszása folytán gyökeres fordulatot vett az életem és ennek hatására elkezdtem végigmenni a régóta magam előtt görgetett „bakancslistámon”. Ez volt az egyik tétel a listán.

0 Tovább
12345
»

Hajbeültetés után - Blog

blogavatar

A HairHungary klinikán elvégzett hajbeültetés utáni blog a tapasztalatok megosztása miatt.

Utolsó kommentek